Hooghuys van Gageldonk

Inhoud

Inhoud

Deze pagina heeft Flash en javascript nodig.

Download gratis de nieuwste Flash Player !

Download Adobe Flash Player

“Huysinge” en hoffstat van Gageldock, metter valbruggen toebehorende, te weten die poorte, stal schuere, brouwhuys met allen gereesschappen totten selven brouhuse dienende”

aldus deze prachtige beschrijving uit 1465 van het “kasteel van Gageldonck”.

Van dit kasteel, wat in 1573 door de “Watergeuzen” werd verwoest, rest naast de kapel alleen nog de markante en schitterende poorttoren.

Rijd je op de fiets door de Haagse Beemden of wandel je door de wijk en kom je langs het Hooghuijs, dan verbaas je je telkens weer over die boerderij met dat torentje. Zonder torentje zou het een heel mooie hoeve met Vlaamse schuur zijn. Maar dat torentje, dat wekt de nieuwsgierigheid.

De toren van ‘t Hooghuys van Gageldonk” zoals het geheel officieel heet, heeft met een boerderij eigenlijk niets uit te staan. Ruim 4 eeuwen geleden lag er richting Bremtuin een “kasteeltje”. Dat kasteeltje had een poorttoren en deze poorttoren is verwerkt in het huidige Hooghuijs. Het kasteeltje zelf bestaat al ruim 4 eeuwen niet meer. Dat is indertijd door de Geuzen verwoest. De poorttoren werd het woonhuis voor de landbouwer/pachter die het gebied bewerkte.

Begin 19e eeuw is er een “kamer” aangebouwd. Dit was een huisje waarin de meiden en de knechten woonden. Rond 1875 is er aan het Hooghuijs nogal wat veranderd. Er zijn delen gesloopt en bijgebouwd. Zo kwamen er onder andere een nieuwe karkooi en een nieuw bakhuis. Rond 1894 werden de laatste grote verbouwingen gepleegd en rond die tijd werd aan de poorttoren ook een keuken aangebouwd.

De bijbehorende Vlaamse schuur is gebouwd in 1627.

De schuur had door stormen nogal wat schade opgelopen. Gelukkig is deze een aantal jaren geleden geheel gerestaureerd en daarmee bewaard voor Breda.

't Hooghuys van Gageldonk

Lees hier informatie over het Hooghuys van Gageldonk

Het Hooghuys van GageldonkOnline magazine door BlueBerry